Apa yang Perlu Anda Buat Sebelum & Selepas Root Android

1
1,413 views
views

Untuk segmen android kali ni jom kita lihat perkara yang patut anda lakukan sebelum dan selepas root android smartphone masing-masing.Suka untuk aku ingatkan entry kali ni akan lebih fokus kepada xperia x8.Dibawah ini merupakan antara perkara yang perlu dilakukan :

Sebelum root :

1- Anda tahu apa yang anda nak buat dan juga risiko dia.
2- Pastikan android dah ada latest update.Untuk xperia x8 anda boleh check dengan cara sambungkan x8 ke pc companion dan check for update.Cara kedua pergi ke setting > about phone > dan tengok baseband mesti berakhir dengan 015..
3- Tahu semua step untuk root..perlu diingatkan yang setiap phone berbeza cara…so be carefull.Bagi pengguna xperia x8 refer sini untuk tutorial lengkap..
4- Pastikan segala perkara sudah di backup seperti contact number,mesej awek dll.Untuk backup contact, pergi ke contact pastu tekan menu > export contact to sd card.Bagi mesej pula, anda boleh guna aplikasi yang ada dekat market.

Selepas root :

1- Install xrecovery..bagi pengguna xperia x8 boleh refer sini untuk tutorial lengkap dan mudah.
2- Xrecovery ni penting untuk upgrade android smartphone masing-masing ke satu tahap yang lagi best dan cool.
3- Bagi aku rom asal xperia x8 agak bosan.Sistem bluetooth dia pun kekadang bermasalah.Pilihan yang ada ialah install custom rom pada phone tersebut.
4- Sebelum install rom, pastikan anda tahu cara yang betul samaada nak guna cara restore ataupun update.zip.
5- Selesai install rom, pastikan semua lengkap ok dan tak lag, check semua samaada berfungsi ke tak terutama wi-fi connection.
Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak maklumat tips dan tutorial dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here