Upgrade Xperia x8 to Gingerbread 2.3.5

13
974 views
views
UPDATE
LIHAT KOLEKSI ROM 2.3 GINGERBREAD UNTUK XPERIA X8 DI ENTRI Update Xperia x8 | Senarai Rom Xperia X8
DOWNLOAD 2.3.7 GINGERDX V019 DEKAT ENTRI  Upgrade Xperia X8 to 2.3 GingerBread [GingerDX v019 Rom]
jika sebelum ni aku ada kongsi kan rom android gingerbread v2.3.4 yang masih x stabil satu berita baik untuk pengguna xperia x8 harini aku dah pun cuba rom baru gingerbread v2.3.5 dari KuyaDroid…satu rom yang memuaskan hati…smooth fast dan xde lag…

apa yang dapat aku katakan memang banyak perubahan yang dilakukan terhadap rom gingerbread ni antaranya :-

  1. smooth fast dan x lag
  2. aplikasi Google+ untuk android sedia terbina
  3. Android market baru
  4. camera berfungsi seperti biasa 
  5. terdapat lebih banyak wallpaper/live wallpaper yang disediakan.
  6. screenshot phone tanpa guna aplikasi.
  7. clockwork mod menggantikan xrecovery.

dan beberapa perubahan lain…tapi satu je kekurangan yang aku x berapa puas hati…home launcher yang diguna pakai pada rom kali ni bukan lagi Launcher Pro Plus…bermakna fungsi home launcher ni agak limited contoh macam terdapat widget yang x dapat di gunakan..

kepada yang still belum cuba ataupun yang baru baca post ni…untuk install sesuatu rom or upgrade phone korang..korang wajib buat perkara dekat bawah ni dulu…jangan lupa untuk backup phone korang~!

  1. root xperia x8 [klik untuk tutorial]
  2. install xrecovery [klik untuk tutorial]
  3. cara-cara install rom [klik untuk tutorial]

Bagi pengguna xperia x8 yang berminat untuk install rom ni terdapat sedikit perubahan dalam cara nak install…kalau sebelum ni cara install yang aku suggestkan ialah melalui xrecovery backup folder namun untuk rom baru ni perlu di install menggunakan cara “update.zip”.

  1. first download KuyaDroid 2.3.5 gingerbread rom di sini [download]
  2. lepas download..x perlu extract file tersebut..apa yang perlu korang lakukan namakan file tersebut kepada “update.zip”.
  3. copy file “update.zip” tersebut dan letakkan dalam sd card.
  4. restart phone korang dan masuk ke dalam xrecovery pilih install update.zip from sd card.
  5. tunggu sehingga selesai…
  6. bila da settle pastikan korang pilih “factory reset” atau full wipe.
  7. reboot phone korang dan bila selesai mungkin xperia koran akan restart sendiri…jangan risau itu normal.
  8. settle..

setakat ni aku memang puas hati dengan performance gingerbread 2.3.5 nih…kredit to acap cekak sebab bagitau…

13 COMMENTS

  1. Saya berjaya pasang android 2.3.5 ke x8 tapi wifi tidak berfungsi.Macam mana nak selesaikan masalah ini saya harap pihak blog ini boleh bantu saya.

  2. x8 aku da pake gingerdx 2.3.5…
    semua best..
    just satu je..mms problem…
    xleh view n kene download…
    bile tekan download 2 xjadi pape lak…

    sape2 ley bantu??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here