Tutorial Cara Install Xrecovery pada Xperia X8

14

Tutorial Cara Install Xrecovery pada Xperia X8

1- Download x8rooting tool..kemudian extract dan masukkan ke dalam memory card.[DOWNLOAD]

2- Install root explorer gunakan app installer ataupun file manager untuk cari file root explorer.

3- Buka root explorer dan pergi ke bahagian sdcard cari 3 benda yang telah dimasukkan dalam memory card tadi [chargemon-busybox-xrecovery]…copy 3 file tu dengan cara tekan button menu  dan pilih multiselect kemudian select 3 file tadi tu dan copy.

4- Bila dah copy..tekan MOUNT kemudian pergi ke bahagian system > bin dan pastekan dalam bahagian bin.

5- Restart phone anda dan bila keluar perkataan sony ericsson…tekan butang back banyak kali sehingga keluar gambar android.

6- Pilih reboot phone [tekan butang tengah]…ok selesai step kedua : install xrecovery.

Gunakan volume button untuk buat pilihan dan untuk pilih , tekan button tengah seperti biasa untuk patah balik gunakan back button.Mudah bukan?

Ingin tahu lebih banyak info tips dan tutorial mengenai android smartphone ?

Jangan lupa sertai facebookpage | Twitter Youtube soleheendotcom dan anda juga boleh bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

KLIK LIKE TWEET DAN G+ SHARE

p/s – Tahukah anda, komen terbaik dan terbanyak bulanan akan mendapat TOP UP PERCUMA bernilai RM10 dari kami di soleheendotcom? Rajin kan diri anda untuk memberi komen | like | tweet artikel kami :)

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

Share.

14 Comments

  1. Bro, tulong dulu….. I xdpt lah nak masuk dekat xrecovery… 3 file da copy kat bin folder. tapi bila restart hp, kuar ja wording SE tu balik2 bagai nak tecabut butang back ditekan pun tak nak kuar jg menu xrecovery nih…… camna eh?

  2. saya sangkut kat sini

    5-bila da install korang bukak root explorer tu dan cari folder “xperia x8″ yang korang da buat awal-awal tadi
    [rujuk step 1] dibahagian sd card / xperia x8 kemudian copy 3 benda dalam tu [busybox-chargemon
    xrecovery] dengan cara multi select [tekan butang menu] ke dalam folder /system / bin folder.

    bila saya copy paste dia kata ada protek so macam mana nak buat yer

  3. gadisenginee on

    Untuk step xrecovery semua steps okay. tapi bila restart handphone tekan back banyak kali tak keluar pun android tu. Macam mana eh?

TINGGALKAN KOMEN ANDA