Cara Upgrade Xperia X8 : Floyo Rom

12
UPDATE 25/5
[klik untuk baca tutorial root xperia x8]

update pagi buta 2.44 a.m .untuk siri kali ni aku nak share hasil me”rooting-installing xrecovery-installing new rom[FLOYO 2.2]” dalam xperia x8 aku. one whole day aku habis kan menelaah forum xda developer, blog android dan semua yang berkaitan.quite challenging but it is the best!

dalam entry first pasal x8 dulu aku ada bagitau serba sikit tentang root android ni.terus terang aku cakap, me”rooting” x8 ni memang impian aku.masa 1st buat dulu…phone aku xleh on dan stuck dekat logon logo sony ericsson.gagal.kecewa punya pasal aku bersara sambil kumpul ilmu secukupnya.hehe

dan kali ni 4/5/11,setelah seharian akhirnya aku berjaya root + install custom rom dalam phone ni.hasil dia…giler gempak r!!!..sebab apa gempak? baca dekat bawah ni.

1-performance x8 makin laju + smooth..surf internet lagi laju!
2-no more 2.1 android but now 2.2 android!
3-da boleh guna apps yang perlu kepada rooting android contoh -screenshot it-
4-interface yang giler cool + smart nak banding dengan sebelum install new rom
5-boleh install apps and games dalam sd card.hell yeah~!

papehal jom tengok hasil kerja aku modified phone ni.untuk dapatkan hasil bawah ni aku tukar-tukar rom.ada tu sampai hilang banyak function phone.nasib baik benda ni open source.fuhhh…

android 2.2
homescreen 1

rom yang aku guna kali ni dia ambil dari konsep HTC smartphone.lawa la jugak bagi aku.simple je.

homescreen 2
htc like

antara widget dekat desktop phone aku.

power control
widget contact

yang ni phone setting dengan music player dia.boleh dikatakan 96 % berubah interface dia.

the best rom ever~

music player

 

messagging

notification

   

2.2.1

   

contact

  
setakat ni memang aku cukup puas hati giler la sebab apa yang aku impikan da jadi kenyataan haha.aku gelak kepuasan bila dapat siap kan benda ni…[sampai mak aku usha pelik =.=]

nantikan entri seterusnya pasal kebaikan dan risiko kita root android phone ni….memang banyak langkah berjaga-jaga perlu kita ambil..

insyaallah kalau ada kesempatan mungkin aku akan buat tutorial untuk root android dalam bahasa melayu sebab aku memang x jumpa tutorial seumpama dalam bahasa ibunda kita lagi.cuma perlu masa untuk kumpul maklumat je.

UPDATE

KLIK UNTUK BACA TUTORIAL ROOT XPERIA X8 DALAM BAHASA MELAYU

untuk apa-apa pertanyaan tolong tanya dekat facebook page blog ni sebab senang untuk aku jawab persoalan korang ok.

Share.

12 Comments

  1. haha…ak ambik mase gak la nak paham sebelum buat arituh

    dlm xda developers tu ko kena pandai cari topic yang betul sebab banyak gila topik dia…

  2. kalau root smartphone samsung, diorg kata warranty not valid anymore..hmmm…apa pendapat anda? risk dia tinggi nih..

  3. saya dah restore smua tp bila reboot je, cuma tulis ‘sony ericsson’ dgn ‘HackDroid’. then restart sendri banyak kali. macam mana ni ?

TINGGALKAN KOMEN ANDA